- 1/2 ekor Ayam + kaki ayam
Bahan Perap :
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- garam secukup rasa
Bahan Kuah :
- 10 ulas bawang merah
- 3 - 6 tangkai cili kering
- 2 pek santan pekat
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1/4 keping asam keping
- Bahan-bahan perah ditumbuk sedikit dan digaul dengan ayam
- Masukkan ayang yang diperap tadi kedalam kuali ajaib/kuali ikanku dan masukkan sedikit air.
- Tutup dan rebus sehingga air kering. Dengan cara ini daging ayam cepat lembut.
- Bila air dah kering, siram kuah tadi keatas ayam dan tutup kuali tadi. Biarkan beberapa minit dan tutup api gas.
- Ok, siap sudah...
No comments:
Post a Comment