Resepi : Ayam Percik Goreng Pok Sey

  • 1/2 ekor Ayam + kaki ayam
Bahan Perap :
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 inci halia
  • garam secukup rasa
Bahan Kuah :
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 - 6 tangkai cili kering
  • 2 pek santan pekat
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1/4 keping asam keping 
Cara-Caranya :

- Bahan-bahan perah ditumbuk sedikit dan digaul dengan ayam
- Masukkan ayang yang diperap tadi kedalam kuali ajaib/kuali ikanku dan masukkan sedikit air.
- Tutup dan rebus sehingga air kering. Dengan cara ini daging ayam cepat lembut.
- Bila air dah kering, siram kuah tadi keatas ayam dan tutup kuali tadi. Biarkan beberapa minit dan tutup api gas.
- Ok, siap sudah...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...