Resepinya :
2-4 ekor ikan cencaru ~ siang, cuci bersih dan belah belakangnya
sedikit garam
sedikit kunyit
minyak untuk mengoreng
Bahan untuk di kisar atau di tumbuk :
3 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inc belacan bakar
1 inc halia
1 sudu besar jus asam jawa
1 batang serai
1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
garam secukup rasa
- Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang.
- gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan
- Bahan-bahan yang ditumbuk kemudian disumbat kedalam ikan yang dibelah tadi.
- Boleh goreng terus atau perap beberapa jam.
* Kalau tak nak pedas, jangan taruk cili kering. Perap dalam peti ais satu malam lagi sedap.
No comments:
Post a Comment