Resepi cencaru sumbat bonda



Resepinya :

2-4 ekor ikan cencaru ~ siang, cuci bersih dan belah belakangnya
sedikit garam
sedikit kunyit
minyak untuk mengoreng

Bahan untuk di kisar atau di tumbuk :

3 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inc belacan bakar
1 inc halia
1 sudu besar jus asam jawa
1 batang serai

1 sudu besar gula pasir atau gula Melaka
garam secukup rasa

- Ikan cencaru, di siang tetapi jangan belah bahagian perut, belah bahagian belakang antara kedua-dua belah tulang.

- gaulkan dengan garam dan kunyit ketepikan

- Bahan-bahan yang ditumbuk kemudian disumbat kedalam ikan yang dibelah tadi.

- Boleh goreng terus atau perap beberapa jam.

* Kalau tak nak pedas, jangan taruk cili kering. Perap dalam peti ais satu malam lagi sedap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...